Klikněte pro nastavení vyššího kontrastu zobrazení Klikněte pro nastavení velikosti textu

Popis realizace sociální služby

Zveřejněno: 28.7.2023

Platnost od 1. 1. 2022

Pečovatelská služba se poskytuje na základě potřeb a přání uživatelů a služba se poskytuje za úhradu. O průběhu služby, ceně, rozsahu a způsobu poskytování je mezi uživatelem a poskytovatelem sepsána smlouva. Průběh služby závisí na požadavcích uživatele, na jeho soběstačnosti, zdravotním stavu a na možnostech poskytovatele.

Žádost o poskytování pečovatelské služby se podává u sociální pracovnice – vedoucí pečovatelské služby, která v domácnosti zájemce o službu provede sociální šetření, jehož cílem je zmapování individuálních potřeb zájemce a posouzení a vyjednání rozsahu požadované a potřebné péče. Pracovnice informuje zájemce o poskytovaných službách, úhradách a pravidlech pro poskytování pečovatelské služby a zájemci předá vypracovaná pravidla a ceník služeb v písemné podobě. Při rozhovoru zjistí, jestli služba může potřeby a přání zájemce uspokojit či nikoli. Pokud služba nebude moci požadavkům zájemce vyhovět, poradí, jaké možnosti k řešení své situace můžete zájemce využít.

V případě, že se obě strany dohodnou na další spolupráci, sociální pracovnice sepíše záznam z jednání se zájemcem o službu, který slouží jako podklad pro vytvoření smlouvy o poskytování pečovatelské služby, jejíž podepsání je podmínkou pro poskytování pečovatelské služby.
Aby se zajistilo, že uživatel bude se službou spokojen a aby služba mohla respektovat individuální přání a potřeby uživatele, sestavuje se s každým uživatelem jeho individuální plán péče. Tento plán obsahuje dohodnutý cíl spolupráce, který má služba naplňovat, a jsou v něm zaznamenány požadavky uživatele na průběh péče.

Průběh vlastní služby – poskytování pečovatelské služby vychází z osobních potřeb uživatelů a provozních možností pečovatelské služby. Uživateli jsou poskytovány úkony dle smlouvy o poskytování sociální služby a dle individuálního plánu péče. Poskytnuté úkony pečovatelka zaznamenává do Výkazu o poskytnuté službě, který slouží jako podklad pro vyúčtování poskytnuté pečovatelské služby a výpočet úhrady.

Ukončení poskytování pečovatelské služby – výpovědní důvody a výpovědní lhůty
Uživatel může poskytování služby vypovědět z jakéhokoli důvodu i bez uvedení důvodu. Výpovědní lhůta pro výpověď danou uživatelem je 5 pracovních dnů.
Poskytovatel služby může smlouvu o poskytování sociální služby vypovědět:
•    Pokud by uživatel porušoval povinnosti vyplývající ze smlouvy.
•    Jestliže uživatel i po písemném napomenutí hrubě poruší povinnosti, které mu vyplývají z Vnitřních pravidel pro poskytování pečovatelské služby.
•    Jestliže se uživatel chová k pracovníkovi pečovatelské služby způsobem, jehož záměr nebo důsledek vede ke snížení důstojnosti fyzické osoby nebo    vytváření nepřátelského nebo ponižujícího prostředí.
•    Jestliže uživatel nezajistí bezpečné pracovní prostředí pro poskytování služby.
•    Jestliže u uživatele došlo ke změně skutečností související s poskytováním sociální služby, zejména ke změně potřeb, změně soběstačnosti a poskytovatel není oprávněn nadále uživateli službu poskytovat.

Výpovědní dobou pro poskytovatele je 15 pracovních dnů a počíná běžet prvním dnem následujícím po dni, v němž byla výpověď uživateli doručena.
Každá výpověď musí být provedena písemnou formou. Vyrovnání případných pohledávek se uskuteční v den podání výpovědi.

Informace k Pečovatelské službě DPS podává:
vedoucí pečovatelské služby Irena Smolková, DiS.

Mapka působnosti pečovatelské služby
Terénní pečovatelské služby DPS
Ambulantní pečovatelská služba
Ceník pečovatelské služby
Poslání, cíle a zásady
Vnitřní pravidla pro poskytování pečovatelské služby – provozní řád
Zázemí pečovatelské služby a materiálně technické vybavení
Postupy pro řešení nouzových a havarijních situací
Pravidla pro podávání a vyřizování stížností

Dům s pečovatelskou službou *Penzion* Polička

DPS Polička